По-рано премиерът заяви, че страната ни ще да издаде всички необходими разрешения за проекта

Говорителят на "Газпром" за момента не е потвърдил готовността да се продължи реализацията на проекта според първоначалния план, пише руското бизнес издание РБК, цитирано от БГНЕС.

 

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов не отговори на въпрос на РБК дали компанията ще се върне към строителството на "Южен поток", ако България изпълни своите ангажименти по проекта.

 

"Добър въпрос. Ние ще съобщим своята позиция по-късно", каза той.

 

"България възнамерява да издаде всички необходими разрешения за изграждането на проекта "Южен поток", за да не бъде обвинена в провала на проекта", заяви българският министър-председател Бойко Борисов.

 

Припомняме, че през януари 2008 Русия и България подписаха междуправителствено споразумение, предвиждащо присъединяването на България към проекта "Южен поток". През октомври 2010 "Газпром" и БЕХ подписаха договор за извършване на технически и икономически анализ на българския участък от "Южен поток". На 2 декември 2011 с решение на българското правителство газопроводът "Южен поток" беше обявен за обект с национално значение на територията на България.

 

През ноември 2012 "Газпром" и България подписаха окончателно инвестиционно решение за "Южен поток", а през октомври 2013 на площадката на компресорната станция "Расово" се състоя тържествена церемония по заваряването на първите тръби от българския участък на газопровода "Южен поток".

 

"Южен поток" беше замразен от България в началото на лятото на 2014 г. по искане на Брюксел. През октомври 2014 на парламентарните избори в страната победи партията на Борисов, която по-рано се обявяваше срещу осъществяването на проекта. Тогава той заяви, че строителството ще бъде възобновено само с одобрението на ЕК.

 

На 1 декември 2014 г. на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган Владимир Путин заяви, че Русия е принудена да преразгледа своето участие в проекта "Южен поток".

 

"С оглед на позицията на ЕК, която не съдейства за реализирането на този проект, с оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, ние смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализирането на "Южен поток". Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато нямаме разрешение за това от България", заяви тогава Путин.