Хиляди се стекоха във Витлеем, където се е родил Иисус Христос

 

Около 2 милиарда християни от всички краища на света празнуват Рождество Христово. Освен с радост, празникът се посреща и с призиви за помирение.

 

Хиляди християни от всички краища на света се стекоха във Витлеем, където се е родил Иисус Христос. Кулминацията на големия празник беше среднощната меса в храма на Рождеството. По време на литургията за Бъдни вечер латинският патриарх на Ерусалим призова за ускоряване на възстановяването на Ивицата Газа и предупреди за опасност от възобновяване на насилието. Той припомни последната война в Газа между Израел и палестинското движение Хамас, която взе хиляди жертви и от двете страни. 

 

Папа Франциск отслужи тържествена литургия за Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър". Рождество Христово е време, в което да си спомним, че Божието послание за мир е по-силно от тъмнината и покварата, каза папата. 

 

По-късно папата ще отправи  традиционното си послание "Към града и света" по случай Рождество Христово.

 

 И докато в Северното полукълбо зимата вече напомня за себе си, стотици хора се стекоха по плажовете край австралийския град Сидни, за да отпразнуват Коледа.