Шефът на Фонда за гарантиране на влоговете заяви, че не е знаел за изнасянето на картини от КТБ

 

Кампанията за изплащане на гарантираните депозити в КТБ почти приключва. До снощи са изплатени 3 милиарда и 250 милиона лева. Операцията по прехвърлянето на сметките им в девет други банки премина без сътресения. В КТБ гарантираните пари са в размер на 3,6 милиарда лева, което значи, че за  20 дни са изплатени 90% от гарантираните влогове. 

 

91 хиляди вложители са получили парите си. Днес финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков се срещат с шефовете на изплащащите банки, за да отчетат резултатите.

 

Само 2% от изтеглените пари са били изнесени от банките, което значи, че 64 милиона лева са останали под „дюшеците” на хората. 

 

Очаква се да стане ясно какво са предпочели вложителите- да си изтеглят парите или да се доверят на банките и да ги оставят в системата .

 

Миленков заяви, че не е знаел, че се изнасят картини от КТБ, но те категорично не са собственост на банката

 

Същевременно стана ясно че КЕЙ ПИ ЕМ ДЖИ и двамата одитори, които са следили работата на КТБ за последните 5 години, ще бъдат глобени с общо 200 000 лева. Комисията за надзор на одиторите днес отхвърли предложението да се отнеме лиценза на КЕЙ ПИ ЕМ ДЖИ. Глобите от своя страна могат да се обжалват в съда.