Директорът на неонатологията в Първа АГ болница д-р Иванова нарича отделението си „Пожарна”

Днес е Бабинден! Навръх празника на всички акушери и гинеколози пред камерата на Нова се роди нов живот. В Първа АГ болница „Света София” празнуват, борейки се всяка секунда за живота на новородените.


Пожарна” - така нарича отделението по неонатология д-р Красимира Иванова. Никога не се знае кога ще се мобилизира целият наличен състав, за да спаси току-що роден живот.


„Борбата за детския живот е много тежка... много напрегната. Човек понякога може да престои 24 часа в отделението, но това все пак са нашите ситуации като в пожарната”, обяснява д-р Красимира Иванова.


Казва ни това минути след като апаратите започнаха да пищят. Едно от близнаците не е добре. А малко след това имаше и спешна ситуация.


„Сега отиваме до родилна зала, защото ще има секцио... може да видите как се ражда новият живот...”, покани ни д-р Мими Шумилева.


„Спешността е от това, че жената преносва с високо кръвно, което застрашава живота на детето”, обяснява ни д-р Шумилева.


Тези пет минути за лекарите сякаш са часове. Макар да не им личи. Защото минат ли, може да се наложи да спасявт новия живот за секунди.


„Понякога е толкова рискова ситуацията, че за минути трябва да ги върнем към живота. Моментът е най-вълнуващ, когато чуем бебешкия плач”, добавя д-р Шумилева.


Повече по темата гледайте във видеото.