Журналисти, водещи и депутати са на различни мнения по въпроса

 

В предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия бяха гости журналистът Румен Белчев, депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров, журналиста Румяна Угърчинска и телевизионния водещ Явор Дачков. Гостите в студиото бяха на различни позиции за това има ли неща, които не бива да бъдат осмивани?

 

 Румяна Угърчинска предаде позицията на френските граждани след атентата и заяви, че въпреки това Франция няма да се откаже от свободата на словото. Тя добави, че французите ще продължат да бъдат толерантни към своите емигранти, но ще настояват законите и нормите в страната да бъдат спазени.

 

Депутатът Борис Станимиров изказа своето лично мнение, че вярата и религията са нещо лично и не трябва да бъдат осмивани. Той добави още, че не е против свободното слово в Европа, но карикатурите на религиозни теми са в разрез с неговата ценностна система.

 

Журналистът Румен  Белчев, каза че френският хумор е с груб стил и е неразбираем за повечето народи и религии. Според него не трябва да има табута в осмиването и окарикатуряването, а и подобен хумор не би се приел в българското общество.

 

Журналистът и телевизионен водещ Явор Дачков изрази позицията си, че за всеки човек съществуват неща, които са лични и неприкосновени, като едно от тях е религията. Той заяви, че не оправдава терористичния акт и го смята за отмъщение на ислямистите към френското издания „Шарли Ебдо”.