Сред тях са конфискуване на документи на пътуващи към страните, дали убежище на ислямския радикализъм

Европа с общи мерки срещу заплахата от тероризъм. Сред тях - конфискуване на документи на пътуващи към страните, дали убежище на ислямския радикализъм, както и специален надзор над ислямистките групировки. 

 

Първата за тази година среща на външните министри беше доминирана от заплаха аз тероризма. Засилените мерки са вече на лице. Входа за нас журналистите се пази от военни и полицаи, докато представителите на Европа дискутираха стратегия за предотвратяване на терористичната заплаха.

 

Обмен на информация между европейските страни, засилен контрол на външните граници и конфискация на документи на имащите връзки със страните, дали убежище на ислямския радикализъм. Това е противодействието на ЕС за борба с тероризма след събитията, белязали началото на годината.

 

"Смятам, че спазването на правилата също е сред основните ценности на Европейския съюз, не само свободата. Границата между правилата и свободите винаги е била трудна за определяне. Тя е една от основните дилеми в Европа. Но мисля, че в днешно време трябва отново да я преразгледаме", заяви Федерика Могерини.

 

Като външна граница на ЕС България  е под натиск и е страната където се търси най-много убежище. 

 

"Ще настояваме пред нашите европейски партньори за всеобхватна помощ, като ще направим оценка къде тя е най-нужна и в кой момент ще бъде най полезна", каза Даниел Митев.

 

С интерес се очакваше дали на днешната среща ще бъде обсъждана промяна в санкциите за Русия. Дебати имаше, но засега санкциите остават.

 

Репортер: Антоанета Николова