Лейди Дъф-Гордън е обект на недоволство, след като избягала с почти празна спасителна лодка

Гневно писмо от британска аристократка, оцеляла при потъването на "Титаник" през 1912 г., е било продадено на търг за 11 875 долара, съобщи аукционна къща в Ню Ингланд, пише БГНЕС.

 

Лейди Луси Дъф-Гордън, мишена на обществено негодувание, след като избягала с почти празна спасителна лодка, написала дългото две страници писмо месец след трагедията. В аукциона, който често предлага предмети, свързани с "Титаник", са очаквали писмото да се продаде за най-много 6000 долара при търг в Бостън.

 

48-годишната лейди Дъф-Гордън и съпругът й, 49-годишният сър Козмо Дъф-Гордън, пътували в първа класа по време на злополучното първо плаване на "Титаник". Те станали обект на недоволство, когато се разбрало, че в тяхната лодка е имало само 12 души, включително 7 от екипажа, въпреки че в нея е имало място за 40 души. 

 

Двамата са били обвинявани, че са подкупили екипажа да изостави останалите пътници - твърдение, което разследващите заключили, че е недоказано. Лейди Гордън и съпругът й са били единствените пътници, повикани да свидетелстват преди разследването, проведено от Британската комисия по корабокрушенията в Лондон от май до юли 2012 г.

 

С около 1500 загинали, корабът „Титаник”, потънал край бреговете на Нюфаундленд на 15 април 1912 г. след удар в айсберг, и до днес остава най-прочутата морска трагедия на всички времена.