От партията обещаха обаче да осигурят пари и хората да забогатеят

Целият свят е приковал погледите си към Алексис Ципрас след смазващата победа на СИРИЗА. Предизборно той се закани да направи неща, които според мнозина са неизпълними – безплатен ток, още работни места, вдигане на минималната работна заплата, 13 пенсия и заплата за тези, които получават по-ниски доходи. В същия момент Гърция дължи 240 млрд. евро на тройката кредитори.

 

Оказва се, че след вчерашната победа, има изтрезняване. Представители на СИРИЗА са заявили, че обещаното увеличение на заплатите и пенсиите се поотлага. 

 

СИРИЗА печели 149 места. Остават още няколко хиляди бюлетини да бъдат преброени, но ситуацията едва ли ще се промени и Алексис Ципрас няма да може да управлява сам. Без проблем вероятно ще се коалира или със „Златна зора”, или с „Потами”. Те могат да му осигурят по 15 места. От „Потами” потвърдиха за Нова телевизия, че ще подкрепят стъпките, които предприема крайно лявата партия.

 

Големият губещ е „Нова демокрация”, която спечели само 76 места в парламента.

 

От СИРИЗА заявиха, че няма да започнат с увеличаване на заплати и пенсии, защото няма откъде да намерят пари, но ще осигурят пари хората да забогатеят. Първо ще намерят начин да спрат изземването на гарантираните пари, когато хората не могат да си плащат ипотечните кредити. Ще се търси вариант да се съберат парите и от изнесените капитали. Ще се търси начин и данъчното бреме да се разпределя върху всички.

 

Освен това Гърция ще иска и 50% намаляване на дълга, каквото е получила Германия след Втората световна война.

 

Повече по темата гледайте във видеото.