Това разкрива бившият американски агент разобличител Едуард Сноудън

Канадските спецслужби следят всекидневно милиони хора в глобалната мрежа, за да търсят и разкриват заговори на терористи, съобщи за телевизия Си Би Ес бившият американски агент разобличител Едуард Сноудън, предаде БГНЕС.

 

Според него чрез проекта "Левитация" (Levitation) канадското разузнаване може всеки ден да получава достъп до 10-15 млн. качвани и теглени файлове в световната мрежа, включително от мобилни телефони. След това всички данни се архивират и анализират. Телевизията уточнява, че под наблюдение се намират и канадски граждани.

 

Програмата се ръководи от най-тайната агенция на Канада – Центърът за безопасност на комуникациите. Той отговаря и за външното радиоелектронно разузнаване, защитата на правителствените електронни информационни и комуникационни мрежи и криптографията.

 

Представители на службата отказаха коментари за програмата "Левитация", но заявиха, че се занимават с откриване на терористи, които използват интернет и са заплаха за Канада.

 

Разкритието на Сноудън се появи тази седмица, в чийто край премиерът Стивън Харпър обеща да представи нов проект, който разширява пълномощията на тайните служби.