Докато бюджетът продължава да е на минус, така ще правим, контрира Менда Стоянова

Заемът от 16 милиарда лева очевидно ще отиде за финансов комфорт на правителството. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в "Здравей, България", след като се разбра, че кабинетът договаря нов голям външен дълг.  

 

"Ние подписваме един празен чек за 8 милиарда евро. Не можем да гадаем къде отиват тези пари и в какъв размер", заяви той и изтъкна, че управляващите не са представили никакъв отчет за това къде ще отидат тези пари и как ще бъдат разпределени те. 

 

Докато бюджетът на държавата продължава да е на минус, така ще правим”, контрира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на НС и депутат от ГЕРБ. 

 

"Ние сме категорично против това, което става по тъмни доби", подчерта политикът.

 

По думите на Гечев проблемът е, че българският парламент съгласно Конституцията никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд евро.

 

"Това, което е разрешил парламентът за 2015 г., е че правителството може да тегли заем от 6,9 милиарда лева външен дълг и 1,2 милиарда вътрешен дълг", поясни той.  

 

В същото време депутатът подчерта, че няма как за две години правителството на ГЕРБ да изплати целия наследен дълг от 17 милиарда. 

 

Менда Стоянова охвърли отправените във връзка със заема обвинения като "манипулации". Тя поясни, че поставеният таван за лихва върху заема е 10%, но тази стойност се залага само формално и няма как да се стигне до толкова висока лихва.