Украинските военни заявиха, че първо чакат пълно прекратяване на огъня от страна на проруските сепаратисти

Украинските военни заявиха, че чакат пълно прекратяване на огъня от страна на проруските сепаратисти преди да изтеглят тежкото си въоръжение от фронтовата линия, предаде БГНЕС. Това е следващата ключова стъпка в нестабилния план за мир.

 

„Докато украинските позиции продължават да са под обстрел, не може да се говори за изтегляне на оръжията", написа във Фейсбук военният говорител Владислав Селезньов.

 

Селезньов обясни, че Киев желае да изтегли тежкото си въоръжение, когато има пълно спиране на огъня за цял ден. Украинските военни заявиха, че сблъсъците са намалели значително, но сепаратистки бойци са опитали да щурмуват село източно от стратегическото пристанище Мариупол, което се контролира от правителството.

 

От Киев съобщават, че останалите части на конфликтната зона са били обстрелвани само два пъти през нощта. Сепаратистите обявиха в неделя, че са постигнали споразумение с Киев за изтеглянето на оръжията и то ще приключи до 7 март 2015 г.

 

Спирането на огъня трябваше да започне на 15 февруари съгласно условията на мирния план, но то не се осъществи, тъй като сепаратистите открито нападнаха транспортния възел Дебалцево. Изтеглянето на тежкото въоръжение, за да се създаде буферна зона по фронтовата линия, трябваше да започне в рамките на 48 часа след спирането на огъня.