Мощните радиосигнали могат да отворят "кутията на Пандора"

По-активно търсене на контакт с извънземни от други светове. За това настояват учени от Института по търсене на извънземен разум. Опитите продължават вече половин век, но без успех. На какво се надяват сега?


Човечеството изпраща сигнали в Космоса открай време. През 70-те години с радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико е изпратено послание към звездния куп М13, намиращ се на 25 000 светлинни години от Земята.


Срещаме се с доктора по астрофизка и астрономия Владимир Божилов. Той е и главен редактор на научното списание „Знание” на Би Би Си.


„Търсенето на извънземен разум никога не е спирало! Основният пионер на цялата тази инициатива е Карл Сейгън”, обяснява д-р Владимир Божилов, главен редактор на BBC „Знание” и доктор по астрофизика.


Негови са думите, че „би било огромна загуба на пространство, ако в Космоса сме само ние”.
„Но трябва да кажем нещо много ясно! Научни дадни за присъствие на извънземни цивилизация няма! И да има - или са много далеч. Или ние сме първите или последните! Повечето учени предполагаме, че ако намерим, това ще са микроорганизми”, добавя д-р Владимир Божилов.


Астрономите изпращат милиони сигнали към Космоса с надеждата да направят революционни открития.


„Ние по същия начин, наблюдавайки някаква система, ще следим дали има морзови азбуки”, коментира проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии към БАН.


„2020 година ще бъде построен най-големият радиотелескоп в света – СКА. Той ще бъде 1 квадратен километър в Австралия и Африка и ако има такива цивилизации ще успеем да ги хванем”, допълва д-р Владимир Божилов.


От години известният учен Стивън Хокинг предупреждава, че подобна покана може да бъде опасна.


„Там, ако има някой, ние да им кажем: „Ние сме тук и че ние нещо можем да правим!” Ако слушате Стивън Хокинг, който казва по-добре не гукайте, защото ще ви изколят! Не е вярно! По-добре е да кажем, че ние сме тук, защото те отдавна знаят, че сме тук!”, споделя проф. Лъчезар Филипов.


Събитията според Хокинг могат да се развият като при пристигането на Колумб в Америка.


„Това, което се случва при сблъсъка на една цивилизация с друга, за съжаление не е добре за едната. Ние сме унищожили едно богатство. Ако завладеем по-неразвита цивилизация, можем да я унищожим!”, коментира д-р Владимир Божилов.


Повече по темата гледайте във видеото.