Опозиционерът бе застрелян с четири куршума в гърба

 

В центъра на Москва бе разстрелян Борис Немцов - виден руски опозиционен лидер. Събитието предизвика остри реакции в целия свят. 

 

Убийците на Борис Немцов са го проследили още от момента, в който е напуснал ресторанта, където вечерял със своя приятелка - млада украинка. Били няколко - единият съобщавал накъде се отправя двойката, докато другите изчаквали. Застреляли го в гръб, от кола, на мост в центъра на Москва. Колата е намерена изоставена в един от централните райони на Москва  - бяла лада с регистрация от Ингушетия, а руските медии показаха кадри от охранителни камери, на които се смята, че се вижда колата на убийците.  

 

Немцов  работел върху доклад с доказателства за участието на Кремъл в сепаратисткия бунт в Източна Украйна. Според опозицията, отговорността е на Путин.


През нощта е бил претърсен апартамента на опозиционера и много документи са били иззети. 

Още по темата


Самият Немцов неотдавна каза, че Путин би искал да го види мъртъв заради  несъгласието му с войната в Украйна. Анализатори обаче  смятат, че Владимир Путин няма изгода от показно политическо убийство. Москва и без това е в изолация заради анексирането на Крим и войната в Украйна. Говори се за опит да бъде дестабилизирана политическата ситуация в Русия. Друга версия отива още по-далеч.  


Друга версия за убийството е, че то е свързано с ислямския екстремизъм. Имаме информация, че Немцов е бил заплашван заради позицията си по трагедията с "Шарли Ебдо" в Париж. 


Светът реагира с изключително възмущение. Американският президент Барак Обама призова Москва да проведе пълно и прозрачно разследване. Германският канцлер Ангела Меркел поиска лично от президента Путин уверения, че убийците ще бъдат изправени пред съда. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е шокиран. Украинския президент Петро Порошенко изрази съболезнования и заяви, че Борис Немцов е бил мост между Киев и Москва. 
  

 
Следователите са категорични, че убийството е добре планирано. Работи се по няколко версии. А светът реагира изключително остро. 

 

Първо, защото всяка насилствена смърт е шокираща. И второ, защото тук става дума за убийството на политически противник на Кремъл. А през последните години доста от опонентите на президента Путин починаха по насилствен начин.

 

През 2003 г. беше убит либералния политик Сергей  Юшенков,  2004 г. - редакторът на "Форбс" за Русия Павел Хлебников беше показно разстрелян. Разследващата журналистка Ана Политковская също беше застреляна пред дома си в Москва през 2006. Същата година бившият руски шпионин Александър Литвиненко почина в болница в Лондон след отравяне с радиоактивно вещество. А преди 2 години критикът на Кремъл Борис Березовски беше намерен мъртъв в дома си във Великобритания.  

 

Петролния магнат Михаил Ходорковски пък прекара години в затвора, а имуществото му беше конфискувано. 

 

Борис Немцов бе харизматична личност на руската политическа сцена. Демократ, реформатор, либерал, чиято звезда изгря по времето но Борис Елцин. Тогава Борис Немцов е първи вицепремиер, а по-късно се превръща в яростен критик на президента Путин. Той надига гласа си срещу участието на Москва в кризата в Украйна, противопоставя се на влошената икономическа ситуация и корупцията около подготовката на Олимпиадата в Сочи. Организатор е на едни от най-големите протести на опозицията след президентските избори през 2011-та година.