Според него сред проблемите на икономиката са финансова стабилност и бизнес среда

"Основните проблеми на българската икономика са финансова стабилност, бизнес среда и човешки ресурс". Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

 

Според него без качествен човешки ресурс не може да имаме инвестиции, не може да привличаме инвестиции и не може да изпълняваме Програмата 2020.

 

"Конкуренцията в пазарите на труда в Европа вече е много сериозна, тя може да се проследи в университетската дейност, над 70 000 младежи учат в чужбина и работят там", отчете Данев.

 

Той определи и актуалната ситуация в страната ни, като открои, че за хората няма работа, но се оказва, че и няма хора за работа, тъй като редица свободни места стоят незаети.

 

"Има сериозно разминаване между образователни и професионални стандарти, за разлика от страни като Швейцария, където има 100 % сливане между тях. Наблюдава се и дигитализация на обществото, и такава в образованието. У нас, обаче дигитализацията навлиза с бавни темпове в образованието. Безпокои и фактът, че има драматично застаряване на преподавателите. Една от целта ни е обучение на преподавателите, защото те изостават от динамиката на пазара на труда", категоричен бе Божидар Данев.

 

Според Данев младите излизат от университетите със знания, но без умения и компетентности. Той отчете и липсата на информация, относно това дали хората, които са завършили дадена специалност я практикуват.

 

Част от предложенията, насочени към образователната система, които БСК предлага включат-средствата за образование да се увеличат, да има оценка на ефективността от провежданите политики, по-широко прилагане на новите технологии в процеса на преподаване и активно участие на работодателите в аспекти от образователната система.