Причината - срокът на действие на текущото споразумение изтича

Русия ще проведе нов кръг от преговори с Украйна за газа с посредничеството на Европейския съюз в Брюксел, защото срокът на действие на текущото споразумение изтича, съобщиха от енергийното министерство, цитирани от агенция "Фокус".

 

"Тристранните преговори ще се проведат на 20 март в Брюксел във фомат Русия-Украйна-ЕС с участието на министъра на енергетиката Александър Новак", допълват от руското енергийно министерство.

 

Говорител на Европейската комисия обаче заяви, че срещата все още не е потвърдена от всички страни.

 

Русия по-рано този месец се споразумя с Украйна да продължи да снабдява страната с природен газ до края на март, след като спор за плащанията заплаши да наруши жизненоважните доставки към Европейския съюз.

 

Това несъгласие беше последният епизод от дългата сага между двете враждуващи страни за доставките на "синьо гориво", като Украйна твърди, че това е отмъщението на Русия за нейния завой към Запада след свалянето на подкрепяния от Кремъл президент Виктор Янукович през миналата година.

 

ЕС получава една трета от своя газ от Русия, като половината от това количество минава транзитно през украинската територия.