Страната ни трябва да получи заявените средства до 5-и април

Европейската комисия ще отпусне помощ от 10,5 млн. евро на България от фонд "Солидарност" за наводненията от юни 2014 г.

 

До 5 април България трябва да получи заявените средства от фонд "Солидарност" за наводненията през юни 2014 г. Решението на ЕК е взето след одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета. Средствата ще бъдат разпределени между осемте най-пострадали области, съобщиха от Регионалното министерство.

 

Засегнатите общини в областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен, както и четири министерства, трябва да подадат конкретни проектни предложения за финансиране с получените средства. Те ще бъдат използвани за възстановяване на публичната инфраструктура, засегната от бедствието.

 

Договорите ще бъдат сключени веднага след одобрение на проектите. Срокът за изпълнение е 18 месеца след датата на постъпване на помощта.

 

Заявлението за подпомагане на България след наводненията от миналата година беше подадено и одобрено за финансиране от фонд "Солидарност" на Европейския съюз през октомври 2014 г.