УНИЦЕФ: Има заплаха от хуманитарна катастрофа в Йемен

Конфликтът в Йемен тласка бедната страна към хуманитарна катастрофа, предупреди Детският фонд на ООН /УНИЦЕФ/, предаде БТА.

 

Десетки хиляди семейства са принудени да напуснат домовете си, а много повече хора са изложени на риск от болести и недохранване, отбелязва УНИЦЕФ.

 

Бедната страна от Арабския полуостров от години е обхваната от бунт, но близо двете седмици на война между шиитските бойци хуси и проправителствените сили, подкрепяни от въздушните удари на международната коалиция, изложиха на риск живота милиони хора, предупреди Джулиън Харнайс, представителят за Йемен на УНИЦЕФ.

 

Той припомни, че много деца са били убити в сраженията. Болници и училища са били подложени на обстрел от враждуващите страни. Кампаниите за имунизация са нарушени заради сраженията, а правителствените помощи за бедните са преустановени. Цената на водата в Йемен се покачва, а използването на генератори за изпомпване на вода вече излиза по-скъпо. 

 

Цените на основните храни също нарастват, докато доходите на хората падат, допълва Харнайс.

 

По данни на УНИЦЕФ най-малко 62 деца са убити в последната седмица на март в Йемен.

 

Говорителката на Международния комитет на Червения кръст Ситара Джабин заяви, че организацията се готви да достави 48 тона медикаменти и хирургически медицински комплекти за Йемен. 

 

Международния комитет на Червения кръст вече е получил разрешение за доставка с транспортен самолет на медицинско оборудване, но има проблем с кацането му в
йеменската столица Сана, където все по-малко самолети могат да кацат.

 

В пристанищния град Аден обстановката е особено сериозна. Сраженията от неделя досега са отнели живота на 17 цивилни и на 10 бойци на т.нар. Народни комитети, привърженици на президента Абд Рабу Мансур Хади. Според военен източник от вчера досега там са убити 26 шиитски бунтовници хуси.