Церемонията бе почетена от испанската кралица София и инфанта Елена

Погребаха княз Кардам днес. Цялата фамилия се събра за церемонията - братята Кирил и Константин Асен и родителите Симеон Сакскобургготски и Маргарита. Дори сестра му Калина успя да дойде навреме за траурната церемония, за да си вземе последно сбогом. Церемонията бе почетена и от испанската кралица София и инфанта Елена.

 

Електронното издание hola.com цитира думите на съпругата на принц Кубрат - Карла Ройо Виянова, която с няколко думи в социалната мрежа Туитър обобщи тъгата, обхванала семейството: "Беше много емоционално - цялото семейство до Кардам, със съпругата му Мириам и децата му Борис и Белтран. Почивай в мир!" 

 

Кардам почина вчера от белодробна инфекция, получена вследствие на обездвижване. До болничното му легло в последните му часове са били родителите му, братята му и съпругата Мириам, както и други членове на семейството.

 

Княз Кардам и съпругата му катастрофираха тежко на 15 август 2008 година в близост до Мадрид. Тогава колата им излита от пътя и се удря в дърво. И двамата бяха хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и седем години остана в кома.

 

Кардам, заедно с родителите и братята си, беше тясно свързан с испанското кралско семейство. Той поддържаше добри взаимоотношения с крал Фелипе, инфанта Елена и по-специално с инфанта Кристина и Уняки Урдангарин, тъй като той е кръстник на децата им. Припомняме, че майката на Кардам, Маргарита Гомес-Асебо, беше първа братовчедка на починалия херцог на Бадахос, който пък беше съпруг на инфанта Пилар.

 

След смъртта на Кардам неговият син Борис, който през октомври ще навърши 18 години, ще се превърне в наследник на несъществуващия български царски трон, коментират испанските агенции.