Митниците пропуснаха своя шанс, заяви депутатът

 

"Митниците пропуснаха своя шанс към тях да няма реформи". Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро след вчерашното изказване на Бойко Борисов, че възнамерява да слее НАП и Агенция "Митници". 

 

Димитров уточни, че същинските приходи идват от данъци, а не от митниците. 

 

"Идеята за сливането е от доста време. Но какво ще стане, ако някой реши да обедини пожарната и полицията? Въпросът е като има престъпление пожарникарите ли ще пращаме или полицаите", попита депутатът от Патриотичния фронт. 

 

Според него сливането на Агенция "Митници" и НАП ще даде възможност да продължат корупционните схеми, при които гранични служители си затварят очите за камиони, които не трябва да преминават през границата. Той посочи, че митничари късат телеграми от Турция, с които се предупреждава за влизане на камиони с контрабандна стока.

 

"Тази телеграма се скъсва, после не може да се разбере кой я е получил. Ако вие сте премиерът, ще продължите ли да търпите това да се случва", попита реторично депутатът. Той изтъкна, че митниците водят собствен живот, имат собствена политика и собствено законодателство, като поставят под риск управленската програма на ГЕРБ.

 

Във връзка с разбития наскоро контрабанден канал на ГКПП "Капитан Андреево", той заяви: "Казват, че в страната са влезли 16 камиона, а те може би са 45. Митничарите са златните момчета със златните ключета, с които са им заключени устите".

 

Както Нова съобщи по-рано, контрабандните камиони са били турски, но са пътували с фалшиви български регистрационни табели. Задържани бяха 26 души, от които 13 митничари и трима гранични полицаи.