Пожарът все още не е потушен

 

Взривове отново събудиха хората в Иганово. Готова продукция гърмя рано сутринта, няма пострадали хора, но десетки са евакуирани. Една от основните версии на разследващите е саботаж. 

 

22 експлозии е имало в цеха от 7 часа сутринта до този момент. Последният взрив е бил в 12.20 часа. Пожарът все още не е потушен. Пожарникарите още не могат да влязат, тъй като животът им е застрашен. 

 

След измерванията на въздуха стана ясно, че няма замърсяване и опасност за хората. Районът обаче остава отцепен. 

 

Серия мощни взривове събуждат малко след 7 часа тази сутрин жителите на Иганово. Хората панически напускат къщите си и бягат, защото гърмежите идват от военния завод, който е на киломеътр от домовете им. Този път експлозиите са повече и по-силни, отколкото преди три седмици. Два автобуса евакуират най-близката до завода махала. В къщата си останал само 77-годишният бай Илия. 

 

Гърми производствен цех,  в който е имало 500 термобарични снаряда и други боеприпаси, готови да бъдат опаковкани за продажба. Цехът се намира на километър от склада,  който се взриви преди три семици. 

 

"В момента на новите взривове складовете на ВМЗ са строго охранявани, защото на територията му все още се извършва разследване на първия взрив. Според заместник - министъра на икономиката най-вероятно става дума за саботаж", уточни Георги Костов, главен секретар на МВР. 

 

"Точно днес ръководството ма ВМЗ е възнамерявало да поиска от прокуратурата разрешение от утре работници да се върнат в цеха, защото има няколко важни поръчкаи, които се бавят", заяви Любен Петров, заместник-министър на икономиката.

 

Щетите ще се изчисляват тепърва. Знае се обаче, че във взривения цех е имало готова продукция за два милиона лева. 

 

В момента се обсъжда дали военният комплекс изобщо да бъде отворен. Това значи, че близо 800 работници ще останат без заплати. 

 

По последни данни е възстановено е движението по път І-6 София - Бургас в района на Иганово.

 

Репортер: Благой Бекриев