Прокуратурата се зае със сигналите на потърпевшите

 

Да се окажеш длъжник, без да си получавал пари. Десетки хора от района на Лом твърдят, че са измамени, след като кандидатствали за бърз кредит в дунавския град, но не били одобрени. Преди дни започнали да получават писма, че дължат пари и то с лихви, а някой от тях дори били посетени и от фирма за събиране на дългове. Хората са категорични, че пари не са получавали, а само са кандидатствали за кредит, като си оставили копие от личната карта.

 

Людмила е от ломското село Мокреш. Жената се грижи сама за шестгодишния си син и малкия им дом. Именно за ремонт на къщата, в края на миналата година решила да изтегли бърз кредит от 500 лева. Така отива в Лом, за да кандидатства. Няколко дни по-късно кредитният инспектор ѝ се обажда, за да ѝ каже, че не е одобрена

 

"Оттогава не съм ходила в офиса, никой не ми е звънял, докато в края на март получих писмото, с което дължа сумата от 1507 лева и 14 стотинки. Останах учудена откъде идва този кредит, след като не съм теглила тази сума", разказва Людмила.

 

Учудена останала и Мариета от същото село, която за първи път кандидатствала за бърз кредит от 500 лева в същата фирма. И тя не била одобрена. Жената получава детски и социални помощи за четирите си деца, а мъжът ѝ работи в местната кравеферма.

 

Фирмата за бързи кредити е софийска. Има представителства в няколко града в страната. Потърпевшите ни водят до офиса, в който са кандидатствали. От София отричат някога да са работили в Лом, но в същото време на официалния им сайт намираме информация за техен офис именно там, на този адрес. 

 

От фирмата за бързи кредити отказаха среща с екипа на Нова телевизия. В писмен вид обясниха, че централата им в София не подозирала за измамата. Намекват, че извършители са хора, които се представят за служители на фирмата, но не посочват имена. В чий джоб все пак са отивали парите от кредитите, които сега ще изплащат десетки хора от три села в Ломско?  

 

Кредитният инспектор и една жена, пред които измамените са кандидатствали за кредит, не отричат, че са работили в Лом от името на фирмата за бързи кредити, но поради подписаните от тях договори, не дават информация. Прокуратурата и полицията вече проверяват сигналите от потърпевшите, а хората са категорични, че ще си търсят правата в съда.

 

Репортер: Биляна Борисова