Премиерът спомена само "дълбоките угризения", рискувайки да разгневи Китай и Южна Корея

Японският премиер Шиндзо Абе не се извини за агресията на страната си по време на Втората световна война, с риск да разгневи потърпевшите от нея Китай и Южна Корея. За речта на министър-председателя на Страната на изгряващото слънце информира агенция "Франс прес".

 

Френската медия твърди, че Шиндзо Абе е изразил само „угризения на японския народ” по време на среща на върха на страните от Азия и Африка в индонезийската столица Джакарта. „Абе изрази „дълбоките угризения“, но не поднесе традиционните извинения от името на Япония”, коментира AFP.

 

В рамките на конференцията е предвидена среща между Шиндзо Абе и китайския президент Си Дзинпин, което би било крачка напред в двустранните отношения между Токио и Пекин и би било „знак за намаляване на напрежението между двете страни”. 


Междувременно популярният в родината министър-председател изглежа има и недоброжелатели. Малка доза радиация е била открита при експертизата на безпилотния летателен апарат, който беше открит в сряда на покрива на резиденцията на Абе в Токио.

 

В момента полицията се опитва да установидали това е опит за покушение срещу премиера”. „Властите съобщават, че машината не е нанесла никаква вреда и няма опасност това да се случи”, информира японската агенция Киодо.