По предварителни данни на ЦИК лидерът на партията "Нур отан" е събрал 97,17% от гласовете

Дългогодишният държавен глава на Република Казахстан (РК) Нурсултан Назарабаев печели президентските избори, провеждани в неделя.

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Казахстан обнародва първите предварителни резултати от провелите се извънредни избори в най-богатата централноазиатска държава, информира руската агенция ТАСС.

 

Според информацията за настоящия казахстански президент са гласували 97,17% от хората, решили да дадат своя вот. Комунистът Тургун Създъков и независимият кандидат Абелгази Кусаинов събрали 1,6 на сто и 0,7% гласове съответно.

 

Итоговата явка съставиха 95,22 процента. Окончателните резултати отгласуването ще станат известни след обработване на окончателните протоколи. Според законодателството на РК това трябва да се случи не по-рано от 3 май. 

 

Трябва да въведем Казахстан в топ 30 страни в света по развитие.
- Нурсултан Назарбаев

Петите поред избори за държавен глава в РК се състояха предсрочно на 26 април. Победата на самия Назарбаев беше предсказана още от екзитполовете. „Ще работя с удвоена енергия”, обяви кандидат-президентът на страната от партията си "Нур Отан". 

 

„Обещавам да въведа Казахстан в топ 30 най-развити страни”, обяви новият стар президент на Казахстан. Предсрочни избори беше решено да се проведат, за да не съвпадат по време с парламентарните избори през 2017 г.

 

Нурсултан Назарбаев е несменяем лидер на Казахстан от над 25 години насам. Той е единственият президент на Казахската съветска социалистическа република (1990-1991), първият и единствен президент на РК от 10 декември 1991 г., преизбран и за четвърти мандат (април 2011 – април 2015). Бил е председател на Съвета на министрите на Казахската ССР (1984-1989) и първи секретар на Комунистическата партия на Казахстан (1989 – 1991).