Депутатите ще решат по-късно дали предложението ще бъде отхвърлено, или прието

Европейският парламент ще гласува дали да бъдат слагани етикети на калориите на алкохолните напитки, съобщи "Би Би Си", цитирана от БГНЕС. 

 

Задължителните етикети са необходими, за да информират консуматорите и да се спре рязкото увеличаване на броя на затлъстелите хора, твърдят експерти по общественото здраве. Депутатите ще решат по-късно дали предложението за етикиране на алкохолните напитки ще бъде отхвърлено, или ще премине към следващия етап.

 

Хранителните продукти вече имат етикети с броя калории, които съдържат. Алкохолни напитки, които съдържат повече от 1,2% алкохол, не са включени в разпоредбите на ЕС, които бяха наложени през 2011 г. за етикиране на всички храни и безалкохолни напитки. Дори предложението да бъде одобрено от парламента, ще отнеме месеци, може би години, за да се превърне в закон.

 

"Европа все още е районът, в който се пие най-много от целия свят. Много хора не са наясно, че една голяма чаша вино съдържа същия брой калории колкото едно парче торта. Няма причина калориите в храните да се разглеждат приоритетно пред тези в алкохолните напитки." съобщи депутатката Гленис Уилмот. Тя подкрепи задължителното етикетиране като добави, че е необходимо хората да получават ясна информация, за да направят информиран избор.

 

Наскорошно проучване установи, че 80% от 2117 анкетирани възрастни не знаят колко калории съдържат някои често срещани напитки, а повечето бяха в пълно неведение, че алкохолът увеличава дневният прием на калории.

 

Някои производители на алкохолни напитки доброволно започнаха да въвеждат етикетирането на продуктите си.