Това реши на заседанието си Столичният общински съвет

Столичният общински съвет реши днес да даде на концесия Централната минерална баня в Банкя за строителство на Градски балнеоложки комплекс-консервация и реставрация на Централна минерална баня "Банкя" и строителство на балнеоложки хотел, информира БГНЕС.

 

Йорданка Фандъкова, която представи доклад по темата, мотивира решението с тезата, че състоянието на старите минерални бани е много лошо и са оставени да се рушат. Фандъкова заяви, че повечето от баните са сгради паметници на културата, което значело, че общината е длъжна да възстанови тези сгради във вида, в който са били, за да привличат туристи.

 

"По тази причина от няколко години търсим решение на въпросите как общината да се погрижи за собствеността на банята в Банкя, но и държавата трябва да направи същото", каза кметът. Общинска е и сградата на банята в Банкя.

 

Две и половина години се обсъжда въпросът за намиране на инвеститори, които да възстановят напълно в историческия вид тази сграда. Идеята е тя да бъде действаща, да се развива като балнеоцентър и да се подкрепи тази инвестиция с изграждането на хотелски комплекс, басейни и сцена с 200 места за културни събития.

 

Фандъкова заяви, че се притеснява дали ще се намери инвеститор.

 

"Дано това стане, ще популяризираме тази процедура. Концесията не е лоша дума, а добра възможност за публично-частно партньорство, за съжаление има лоша слава заради лошо направени концесии и неизгодни за общината договори. В концесията са заложени социални условия, беше допълнено балнеоложкият център да се използва с направления от НЗОК", каза още столичният кмет.

 

Решението беше подкрепено и гласувано с изключение на групата на БСП в общината.

 

Общинският съветник от БСП Орлин Ваташки заяви, че не е изяснено на каква стойност ще е концесията за изграждането на банята и има голямо разминаване от доклада и думите на кмета на Банкя, където се посочват различни цифри за стойността на строително-монтажните работи, които ще се извършат на място.

 

"Отделно има притеснения, че при изкопните работи може да се засегне жилката на минералната вода. Начинът, по който колегите правят този модел, буди доста съмнения. Ако се развали концесията, концедентът ще дължи 2 млн. лв. на концесионера. Освен това още няма архитектурен проект", добави Ваташки.