ЧЕЗ обяви, че ще обжалва решението на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията  наложи санкция в размер на 1,250 млн.лв на „ЧЕЗ Разпределение България” АД, обявиха от пресслужбата на КЗК. В съобщението се посочва, че електроразпределителната компания е извършила нарушение на Закона за защита на конкуренцията, като е злоупотребила с господстващо положение.

 

Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко–продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени за присъединяване на производители и потребители на електричество към преносната и разпределителните електрически мрежи. По оценка на КЗК по този начин ЧЕЗ може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

 

КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи на компанията да изготви и предостави  подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените  съоръжения за присъединяване на обекта, и за изкупуване на енергийните съоръжения. Определен е 30–дневен срок срок за изпълнението на мярката. 

 

В отговор ЧЕЗ обяви, че ще обжалва решението на КЗК.

 

"Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение. Решението на КЗК все още не е получено в ЧЕЗ официално. След като се запознаем със съответното решение и мотивите за него, ще реагираме по законоустановения начин в предвидения от закона срок", гласи съобщението от електроразпределителната компания.