Социалистите искат да се даде възможност за т.нар. ранно пенсиониране

Видео: БГНЕС

 

БСП внесе в парламента алтернативни предложения за пенсионна реформа, предаде БГНЕС. 

 

„Предложенията на социалния министър Ивайло Калфин не са единствените възможни”, заяви Корнелия Нинова на брифинг в кулоарите на Народното събрание. 

 

Социалистите предлага да се даде възможност за т.нар. ранно пенсиониране. При него ако на човек не му стигнат две години стаж или възраст,  може да се пенсионира по-рано, но с 0.4 процента по-ниска пенсия и такава да я получава до края на живота.

 

Според БСП може да се запази стажа и възрастта за пенсиониране, както е в момента - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и стаж от 35 години за жените и 38 години за мъжете. 

 

Опозицията предлага преизчисление на размера на пенсиите по следния начин – в момента всяка година стаж се умножава по 1.1%, а предложението е този процент да се завиши на 1.2%. 

 

„Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10 процента”, обясни Нинова. Левицата предлага и увеличение на осигурителната вноска с 2% от 1 януари 2016 г. и максимален осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати, което да се фиксира, а не всяка година да се определя в бюджета. По този начин хората с по-високи доходи ще плащат по-високи вноски. 

 

БСП предлага и увеличение на Фонд "Безработица" от 1 на 2 процента. 

 

„Аргументите ни са, че безработицата е висока. Навремето този процент се намаляваше, но нямаше такава безработица. Сега безработицата е висока, не пада", аргументира се тя.

 

От увеличението на осигурителната вноска с 2 процента в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече, а от увеличението на 10 минимални заплати максимален праг – 70 млн. лв.

 

„Увеличението на вноската от Фонд „Безработица” пък ще донесе още 200 млн. лв. в плюс за бюджета”, изчисли Корнелия Нинова. „В приходната част по пенсионните промени предлагаме 970 млн. лв. повече приходи от тези мерки", пресметна тя в обобщение.

 

В разходната част преизчисляването на пенсиите ще струва 800 млн. лв., а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години, след това намалената пенсия до края на живота компенсира тези предварителни разходи. 

 

„В разходната част ние предлагаме подобряване на мерките, които ще струват 820 млн. лв.", заяви тя и настоя, че не само не се задълбочава дефицита в НОИ, а напротив – предложенията в приходната част осигуряват повече пари в бюджета на НОИ, отколкото разходите, които се предлагат.

 

„С тези разходи гарантираме на хората, на които не им стига малко, за да се пенсионират, да не прибягват до опити да се сдобият с инвалидна пенсия, а да могат реално да се пенсионират. Гарантираме преизчисление на сегашните пенсии, които са ниски и получаване на по-високи такива от бъдещите пенсионери с това увеличение на процента. Гарантираме на хората, че ще могат някога да се пенсионират, защото 65 години възраст и 40 години стаж, както предлагат управляващите е невъзможна реформа", обясни Корнелия Нинова.

 

Според предложенията на Ивайло Калфин трябва да започнеш да работиш веднага след като завършиш образованието си и 40 години нито един ден да не пропускаш, за да може да се пенсионираш на 65 г. „За нас това е абсолютно неприемливо и ние няма да подкрепим реформата, предложена от правителството", подчерта Нинова.