От следващата учебна година така нареченото дуално обучение или учене чрез работа започва у нас

Снимка: Thinkstock

 

Платените стажове влизат в училищата. От следващата учебна година така нареченото дуално обучение или учене чрез работа започва у нас.

 

Професионалната гимназия по хранителни технологии в София е едно от първите училище, в които ще се въведат стажовете със заплащане.


От следващата учебна година тук децата от 9-ти и 10-ти клас в паралелките по млекопреработване ще започнат вече да учат професията и на практика. Това ще става в реална среда, а работодателят ще им плаща. Оказва се, че единствено тук в цялата страна има такъв профил. А какво очаква децата?


Виктория и Ани сега са в 9-ти клас. Догодина в 10-ти. Те са   сред първите ученици, които ще имат платени стажове у нас. Започнали да учат за технолози в млекопреработването случайно. Оказва се, че у нас те са  едни от малкото, които учат професията.


„Според мен щом сме единственият клас с тази професия, е много малко търсенето и това е много жалко”, казва Ани Калпакова, ученик в Професионалната гимназия по хранителни технологии в София.


Търсене за тях обаче има. И само след няколко месеца те ще започнат работа и то, докато учат.
„Едно е на теория, друго е да го видиш на живо”, казва Ани Калпакова.


„Ще бъде по-добре, защото ще видим процеса. Няма да е само на теория, ще се запознаем с нещата от близо и ще разберем това какъвто учим и какво ще работим после”, обяснява Виктория Йорданова, ученик в Професионалната гимназия по хранителни технологии в София.


А за всичко това ще получават и заплащане. Все още не ясно колко ще бъде то. Ясно е обаче, че трябва да бъде процент от заплатата на работник с диплома.


„Ще бъде съобразено с минималните осигурителни прагове за съответната длъжност, а не с минималната работна заплата”, обяснява Петя Евтимова, ръководител на проекта в МОН.


„По този начин и работните места, които се заемат, са много по-устойчиви, гарантира се качество и продължителност на заетостта”, казва зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


В двети клас учениците ще имат основно общообразователни предмети. В 10-ти нещата се променят и в един ден от седмицата ще ходят на работа. В 11-ти и 12-ти клас осново ще са в предприятията – два дни в клас и три на работа.


„По този начин ще знаят какво им предстои, когато завършат училище”, обяснява директорът на Професионалната гимназия по хранителни технологии в София Нели Стоянова.


Виктория вече прави планове да продължи с професията и след като завърши.


Засега фирмите няма да бъдат задължени да наемат младежите след като завършат. Практиката показва обаче, че често след това предприята излизат с предложения за работа.


Другото училище е в Казанлък и за подготовка на машинни техници. До 2019-та година училищата вече ще са 10.


Повече по темата гледайте във видеото.