ГЕРБ, БСП и Патриотите ще подкрепят референдума по тази тема

 

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да внесе мотивите си за провеждането на референдум по три теми – да стане ли гласуването задължително, да се въведе ли електронното гласуване и да има ли мажоритарен елемент.

 

"Ние сме „за” тези предложения и провеждането на референдум. Задължителното гласуване би предпазило вота от опорочаване и от корпоративен вот”, заяви в „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

БСП също ще подкрепи искането за референдум за задължителен вот, информира Георги Кадиев.

 

"Моята лична позиция обаче е категорично "против", защото да гласуваш, е право, а не задължение. На второ място това не работи и трето – това ще доведе до поредица фарсови партии, които ще влязат в парламента, защото хората ще гласуват напук. Те не обичат да ги задължават, което обезсмисля целия изборен процес”, аргументира се Кадиев.

 

БСП обаче няма да подкрепи референдумите за електронно и мажоритарно гласуване. Тук отново позицията на Георги Кадиев се разминава с тази на партията му, тъй като той заяви, че би ги подкрепил.

 

"Трябва да има задължително гласуване. В краен случай трябва да има активна регистрация, ако предложението не бъде прието. Това ще премахне "мъртвите души" и изборния туризъм”, заяви от името на Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро.

 

Според Кадиев обаче активната регистрация няма отношение към задължителния вот.

 

Снимка: Shutterstock