Той призова изповядващи исляма британци към "по-активна профилактична работа" с младото поколение

"Някои британски мюсюлмани одобряват радикалната идеология на "Ислямска държава", заяви премиерът Дейвид Камерън.

 

В изказването си на конференцията по сигурност в Словакия Камерън призова изповядващи исляма британци към "по-активна профилактична работа" с младото поколение. 

 

"Недоволните младежи мюсюлмани са съблазнени от радикалните ислямистки идеи за "лошия Запад", че "демокрацията и хомосексуализма са зло", че жената е по-низше същество от мъжа", отбеляза британският премиер.

 

Думите на Камерън предизвикаха нееднозначна реакция на Острова. Изпълнителният директор на Ramadhan Foundation Мохамед Шафик ги нарече "дълбоко оскърбителни". 

 

"Не се нуждаем от съвети и поучения как да бъдем добри граждани, от правителство, което си мисли, че като залива с помия мюсюлманската общност, ще сключи съюз с нея", заяви Шафик.

 

На обратното мнение е Харас Рафик, директор на Quilliam Foundation: "Не видях в изказването на премиера антиислямска риторика. Той не казва, че проблемът е в мюсюлманите като цяло. Той говори за радикалния ислям, срещу който трябва да се борим всички". 

 

При население 64 млн. във Великобритания, мюсюлманите са 2,7 млн. По данни на местната полиция до момента към "Ислямска държава" са се присъединили около 700 поданици на Короната, пише БГНЕС.