Георги Георгиев е изведен от дома си пред смаяните погледи на съседите си

 

Кметът на Ботевград е изведен с полиция от дома му тази сутрин. 

 

Малко след 06:00 часа бус с полицаи от София, придружавани и от служители на местното полицейско управление, спират пред кооперация, в която живее кметът Георги Георгиев и пред смаяните погледи на съседите са извели градоначалника.

 

От Окръжната прокуратура в София съобщиха, че кметът не е задържан и не му е налагана мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Той е бил принудително отведен в прокуратурата за изясняване на обстоятелствата около проверка, която тече около неговата работа. 

 

Срещу Георги Георгиев има проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки за строителството на пътища с евро средства. 

 

Георгиев е бил призоваван няколко пъти за снемане на обяснения в прокуратурата, но категорично отказал да го направи, без да има основателна причина. Самият той твърди, че не се е явил в прокуратурата до този момент, защото е бил на лечение. 

 

„Няма нищо нередно около кмета на Ботевград и неговото семейство. Всичко е инсценировка на група общински съветници”, заяви градоначалникът, след като даде обяснения в прокуратурата.

 

Той обясни, че всичко, което му се случва е, защото някой се страхува, че Георгиев ще се кандидатира за четвърти мандат. Кой е този някой Георгиев не уточни, но пък подчерта, че е свършил много полезна работа. 

 

На въпрос на Нова телевизия защо след като е толкова изряден, премиерът Бойко Борисов оттегли подкрепата си и тази на ГЕРБ от него, Георгиев бе лаконичен: „Аз съм много малък, премиерът е много голям и ако очаквате да кажа нещо лошо за него или партия ГЕРБ, няма да стане”.

 

Дали Георгиев ще се кандидатира за четвърти мандат пък щяло да стане ясно на обществото през септември.

 

 

Разследването срещу Георги Георгиев няма връзка със сина му Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

 

Миналата година в предаването "Разследване" по Нова телевизия ви показахме как Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица. Само че не лично, а през други лица - винаги по една схема: Общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните. Само ден – два след това те продават една десета площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на Общината, т.е. на загуба. Все по тази схема с 10% Даниел Георгиев става собстеник на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

 

Повече за скандалния случай гледайте тук.

 

Репортери: Надя Ганчева и Десислава Георгиева

 

Видео: БГНЕС