Страната може временно да приеме няколкостотин бежанци, които сега са в Гърция и Италия

Чешкото правителство отхвърля системата на задължителни квоти за прием на имигранти, за която настоява Европейската комисия.

 

"Ние отхвърляме системата на задължителни квоти", заяви министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Премиерът заяви, че Чехия може временно да приеме няколкостотин имигранти, които в момента са в Гърция и Италия.

 

"Ние сме готови да помогнем на Италия или Гърция, като приемем няколкостотин бежанци. Чехия ще се грижи за тях, докато въпросът за предоставяне на убежище бъде решен в Европейския съюз", каза Соботка.

 

Чешкото правителство одобри днес мандата на националната делегация за откриващата се в четвъртък среща на Европейския съвет в Брюксел. Делегатите са помолени да уведомят по категоричен начин партньорите си от ЕС, че страната им отхвърля предложената от страна на Европейската комисия система на разпределение на имигрантите.

 

Подобна позиция се споделя и от правителството на съседна Словакия. Страната ще може да приема бежанци, които са в състояние да се интегрират в словашкото общество и няма да причинят ущърб на християнската култура на страната, каза в Братислава премиерът на Словакия Роберт Фицо.