От компанията определиха станалото като ужасяващо и поднесоха извинения

Приложението Google Photos вкара технологичния гигант в неприятна ситуация, след като, меко казано, не се справи добре с автоматичното разпознаване на лица и маркира двама афроамериканци като „горили“, съобщават Би Би Си и Vesti.bg.


Приложението разчита на изкуствен интелект, за да разпознае какво е било снимано и да предложи уместен етикет, по който снимките лесно може да се търсят или организират. 
Приложението и в миналото е имало некоректни предположения – и например бъркаше кучетата по снимките с коне, но сегашният резултат е особено обиден за засегнатите. 


Ситуацията се разви много бързо в Twitter, където програмистът Джаки Алсин постна резултата от Google Photos. 

 

Не много след това обаче той получи отговор от Йонатан Зънгър, който е старши архитект в Google. Той призна, че ситуацията „100% не е окей“ и че случващото се е високо в листата на бъговете, които никога не би искал да види.  

 

От Google нарекоха станалото „ужасяващо“.


Зънгър обяви, че компанията работи по отстраняването на проблема дългосрочно – и лингвистично, с подобрен избор на думи за снимки, в които има хора, както и технологично – с подобрено разпознаване на тъмнокожи лица. 


Веднага пък е бил махнат етикета „горили“, за да се изключват незабавно още случаи, подобни на този. 


Разбира се, потребителите могат ръчно да премахнат автоматично поставените от приложението етикети.