Относно антитерористичното законодателство са обсъдили много широк кръг проблеми

Разговаряхме за конкретни стъпки за реформа на Наказателно-процесуалния кодекс. Това каза правосъдният министър Христо Иванов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

 

Министърът припомни, че това е акцент, който главният прокурор извеждаше на преден план и самият Иванов и правителството подкрепяли.

 

В понеделник ще има разговори с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) за конкретен състав на работна група, която в кратки срокове да изработи пакет от предложения, които ще бъдат публично обсъдени.

 

"Коментирахме различни инициативи в областта на антитерористичното законодателство, в областта на капацитета за разследване в полицията – диалог, който ще водим разбира се с колегите в МВР", обясни още Иванов.

 

За Наказателно-процесуалния кодекс най-общо са говорили за конкретни местата, в които очевидно се генерира забавяне и се хаби твърде много ресурс.

 

Относно антитерористичното законодателство са обсъдили много широк кръг проблеми както свързани с ефективното наказателно преследване, така и с поредица от възможни административни мерки и с финансирането не просто на организации, които са съпричастни към терористична дейности, но и които по един или друг начин са ангажирани към пропаганда на радикални виждания и възгледи.

 

"Говорихме да съберем повече информация и да започнем работа, но тази работа няма да бъде във формат прокуратура и Министерство на правосъдието там ще трябва да бъде по-широк формата. Така че не сме били на етап да формулираме някакви конкретни неща, които следват оттук нататък", обясни Иванов. "Радвам се, че една рутинна среща, част от диалог, който не е спирал, може да я използваме да изпратим послание, че институциите работят. Имаме диалог и фокусирани сме върху съвършено прагматични", конструктивни теми, допълни той.