Следите от трагедията още личат

Навършват се 3 години от атентата на летището в Бургас. На 18 юли 2012 година, атентатор-камикадзе се взриви до автобус, посрещащ туристи от Израел. Загинаха петима туристи, българският шофьор и атентаторът. 

 

На 18 юли 2012 година точно в 17:23 часа избухва взрива. Още личат следите от адската машина.

 

Д-р Иван Събев не може да се отърси от спомена. Той е бил на смяна на летището, когато бомбата избухнала на 2- метра от него.  

 

След взрива, последва тишина, а после пищенето, ранените хора. Аз такива рани след толкова години в Спешния център не бях виждал, с такива тежки изгаряния, с разкъсани тела”, разказва д-р Иван Събев.

 

С болка разказва за надеждата на лекарите да спасят шофьора на автобуса - 36-годишния Мустафа Кьосов. Починал от раните си на път за болницата. 

 

Днес само бившият му началник е готов да разказва за него

 

 „2 години работи. Отговорен, съвестен, нормален, обикновен човек от Юруково, с много добри впечатления съм”, заявява Сергей Елфимов.

 

За колегите на Мустафа, изминалите 3 години не са достатъчни, за да заличат спомена.

 

„Назначавахме психолози, за да говорят с тях. Имаме момчета, които още отказват да ходят на летища”, обяснява Сергей Елфимов.

 

От деня на атентата на летището в Бургас е в сила Оранжев код за сигурност. Туристите от Тел Авив пристигат и се изпращат при драконовски мерки за сигурност.

 

България остава сред предпочитаните дестинации за жителите на Израел. Три години след атентата, ръстът на израелските туристите у нас е с близо 20 на сто. 

 

Възпоменателната церемония по повод 3-та годишнина от атентата ще се състои пред Мемориала в понеделник в 17:00 часа. За нея се очаква да пристигнат част от семействата на загиналите граждани от Израел.