Устройството може да се използва при природни бедствия, когато няма ток

Фирма от Сан Франциско разработи зарядно устройство, което използва пламъка на свещ, за да зареди смартфона, когато няма ток у дома вследствие на електрическа повреда, съобщи в. "Дейли мейл".

 

Апаратът носи търговската марка Candle Charger и използва термоелектрически генератор, който преобразува топлината от свещта в електрическа енергия с мощност 2,5 вата. Тя е достатъчна, за да зареди два смартфона.

 

Зарядното е оборудвано със съд с вода, в който е монтиран терморгенераторът. Той се нагрява, като се постави под него свещ. Устройството, разработено от фирмата "Стауър", осигурява енергия да цели шест часа.

 

Устройството може да бъде много полезно на хората да се свързват със спасителните служби или с близките си по време на природни бедствия, когато токът е прекъснат за дълго време.

 

Зарядното на свещ има USB изход, който се включва в мобилния апарат. Съдът с вода трябва да се допълва, когато тя се изпари, за да се поддържа трансферът на топлина, необходим за термогенератора. Той работи на принципа на Пелтие, при който разликата в температурите на два материала генерира ток. Когато едната страна на термогенератора е по-нагрята, тази откъм свещта, от тази със съда с водата, се получава ток. Цената на новото зарядно е 65 долара.