Акцията е в знак на протест срещу изискването да монтират нивомерни системи в базите си

 

Десетки селскостопански машини блокираха за няколко часа днес бензиностанциите в Добричка област, зареждайки демонстративно гориво от колонките. Акцията е в знак на протест срещу изискването от 1 септември да имат монтирани нивомерни системи на съдовете  за гориво в  стопанските бази.

 

Акцията по демонстративното зареждане в цялата област започна в 09:00 часа. Фермерите предупредиха, че подобна би била картината след 1 септември, ако правителството не отмени изискването.

 

„Нашите искания са свързани с Наредба № 18 , да не се натоварват земеделските производители с излишни разходи. Ние така или иначе отчитаме горивото, което зареждаме и го декларираме пред НАП”, заяви Кирил Жендов.

 

Според наредбата всеки стопанин със съдове за гориво над 1000 л трябва да монтира нивомер и да осъществи фискална връзка с НАП.

 

Изправени пред финансовата невъзможност да си монтират системите, земеделските производители заявиха, че ще бъдат принудени да зареждат от бензиностанциите, което ще блокира и тяхната работа.