Правителството ще предложи по-драстични наказания за трафикантите на хора

Унгария ще разположи няколко хиляди полицаи по границата със Сърбия като нова мярка за спиране на притока от нелегални имигранти. Янош Лазар, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан, съобщи новината пред журналисти по време на прекъсване на правителствено заседание, предаде БТА.

 

„Унгария е подложена на атака от страна на организирания трафик на хора”, подчерта Лазар. Той отбеляза, че „все по-агресивни имигранти пристигат с по-твърди искания”.

 

Унгария планира да завърши до ноември ограда с височина от 3,5 метра по протежение на 177-километровата си граница със Сърбия - проект, който бе разкритикуван остро от съседната държава и от ООН.

 

Унгарският парламент ще се събере скоро на извънредно заседание, за да одобри промени в наказателния кодекс, предвиждащи до 4 години затвор за преминаване или увреждане на граничната ограда, съобщи още Лазар. Правителството освен това ще предложи по-драстични наказания за трафикантите на хора.

 

Близо 130 000 мигранти са достигнали Унгария от началото на годината - около три пъти повече отколкото през цялата минала година. Повечето от тях искат бежански статут, но бързо заминават за по-богати държави от Европейския съюз като Германия.