Държавата в битка срещу измамите с ДДС при покупка на автомобили и имоти

 

Държавата в битка срещу измамите с ДДС при покупка на автомобили и имоти. Правителството предлага при купуването на кола или имот от юридическо лице фирмата да не си възстановява целия данък добавена стойност. 

 

Става въпрос за така наречения данък "уикенд". Идеята му е, че много от фирмените активи - коли, имоти, лаптопи, телефони - се ползват и за лични нужди. Първоначално Министерството на финансите предложи работодателите да казват каква част от времето те се ползват за лични и каква за служебни нужди. Правилото трябваше да важи за всички активи над 700 лева. След днешния съвет за тристранно сътрудничество обаче това се промени. 

 

В момента идеята е частично да се възстановява ДДС само за автомобили и имоти - тоест за тези активи, с  които се правят и най-много злоупотреби. Това са най-скъпите покупки, респективно и най-много източено ДДС губи държавата.

 

Ще има и праг - новият режим ще се отнася за скъпите коли и имоти. По думите на финансовия министър той ще е от порядък между 35 и 50 хиляди лева. Тепърва обаче ще се дефинира кои точно автомобили ще попадат под този режим. 

 

95% от новите автомобили в България са регистрирани на фирми, но много голяма част от тях се ползват за лични нужди, което и в момента е нарушение на закона. Според Горанов от това държавата губи десетки милиони. 

 

Какви обаче ще са точно критериите - тепърва ще се доуточни. Дали само за колите на шефовете, или за всички фирмени коли. Тепърва ще се уточнява и какъв ще е процентът на признатия данък. След седмица министерството ще предложи новия проект. Бизнесът заяви, че подкрепя идеята. Подкрепа по промените в Закона за ДДС дадоха и синдикатите.