Учени отговориха на този въпрос

Американски учени установиха защо сервираната храна в самолетите винаги се струва по-безвкусна на пътниците - причината не е в приготвянето ѝ, пише в."Дейли мирър", цитиран от БТА.

 

Изследователите от Корнелския университет в щата Ню Йорк, провели изследването, сочат като главен виновник високото ниво на шум в пътническите аероплани. И тъй като храненето е мултисензорно възприятие, силният тормоз върху едно от сетивата ни - слуха, може да развали удоволствието от ястието, колкото и вкусно да е то.

 

Екипът психолози, ръководен от Кимбърли Ян, провел тестове с 48 участници и влиянието на шума върху 5-те основни вкуса. Те трябвало в три отделни сеанса да оценят колко силно или слабо чувстват сладкото, соленото, киселото, горчивото и вкуса умами. Отделно били подложени на нулев до 85-децибелов шум.

 

Оказало се, че високите децибели не влияят на възприятието на соленото, горчивото и киселото. Но те премахвали вкусовите възприятия при сладкото. А чувството за умами се увеличавало. А това е много съществено "орязване" на вкуса. Не чувствайки разновидностите на сладкото, човек в никакъв случай не може да оцени като вкусни повечето от сервираните ястия.

 

Авторите на изследването не са изненадани от факта, че шумът влияе на вкуса. Нервите, свързани с вкусовите окончания, се пресичат с ухото по пътя им към мозъка.