Антитерористите са преговаряли с тях пет пъти по телефона

Атентаторите, които нахлуха на 13 ноември в зала „Батаклан” в Париж, са били „много нервни, трескави и объркани”, разказва основният преговарящ от френските спецчасти пред седмичника „Л'ОБС”. В статията е съобщено само първото му име - Паскал. 

 

Той разказва, че няколко пъти е говорил с терористите по телефона. Той разказва, че Омар Исмаил Мостефаи, Сами Амимур и третият им съучастник са били „много нервни, трескави и объркани”, но също така описва и напрежението сред френските сили за сигурност, които предприемат влизането в залата.  

Още по темата

 

„Този, с когото говорих по телефона, говореше без акцент, все едно идва от провинцията”, спомня си полицаят. Във фаталната вечер тримата атентатори се бяха барикадирали в коридор на залата между 23:27 часа и 00:18.

 

Най-вероятно в този момент разговаря с 29-годишния Омар Исмаил, който живее в град Шартър, на около сто километра от Париж. Дребен детайл убеждава преговарящият, че младежът вече е бил в Сирия. 

 

Атентаторите се представят като „войни на халифата”, а не като членове на ИДИЛ. 

 

„Повтаряха едни и същи фрази непрекъснато: „Ние сме войни на халифата. Всичко това се случва заради Оланд. Вие атакувате нашите жени и деца в Сирия. Ние се отбраняваме като атакуваме жените и децата на Франция”, цитира думите им преговарящият.

 

„Не знам дали искаха просто да избягат, или да продължат сечта на друго място”, разказва друг спецполицай.

 

По телефона главният преговарящ моли да бъдат пуснати жените и децата, докато колегите му се опитват да осигурят доколкото могат изходите от залата. 

 

„Ще видим, ще видим”, отговаря му терористът. 

 

В третия разговор заплашват да убият всички, да изхвърлят свидетелите през прозорците. 

 

След третия разговор те вече не заплашват да обезглавяват наред или да хвърлят заложници през прозорците. „Имах чувството, че започват да се връщат към реалността“. 

 

„Въпреки че основната ми мисия беше да накарам похитителите да се предадат, тогава разбирах, че това няма да стане“, казва Паскал, който малко по-рано е видял кланицата в концертната зала.

 

Очакването му се потвърждава, когато две колони на бригадата влизат в коридора, където двамата терористи държат 20 заложници. Третият от групата нападатели е убит в партера.

 

80-килограмовият щит на полицаите е надупчен като сито, но заложниците все пак успяват да се скрият зад него. Тогава куршум активира половината от колана с експлозиви на единия терорист, другата половина ще бъде обезвредена по-късно. Последният нападател също се взривява.

 

Американската рок банда Eagles of Death Metal, която свиреше в парижката концертна зала "Батаклан", когато терористи откриха огън по зрителите и убиха близо 90 от тях на 13 ноември, проговори след случилото се. Припомнете си!