Трима са ранени при нападение с нож

 

Терористичен акт в лондонското метро. Трима души бяха ранени при нападение с нож. Задържан ли е извършителят? И какви са били мотивите му?  


Инцидентът е станал в един от кварталите, в който живеят най-много българи и румънци. Поради разследването на инцидента, една от линиите на метрото вървеше със закъснение в продължение на часове. От Даунинг стрийт 10 обявиха, че внимателно следят развитието на случая. Разследването е поето от антитерористичното звено на лондонската полиция.


Аматьорско видео показва висок мъж в сив пуловер, който се заканва на двама полицаи. Те използват електрошок, за да го арестуват. Мъжът на записа е нападателят. А видеото е направено минути след като той е ранил трима души с нож, на спирка на метрото в Източен Лондон.


„Погледнах натам. Видях един човек свит на пода зад бариерите. И друг, който размахваше нож. Беше с малко острие, 7-8 сантиметра. Викаше: "Давайте, бягайте!" Имаше няколко души, които искаха да помогнат на падналия, но той ги заплашваше с ножа”, разказа Майкъл Гарсия, очевидец на инцидента.


Всичко се е разиграло само за няколко минути. Сигналът за нападение е подаден в 21:06 часа българско време. А арестът на заподозряния станал в 21:14. Според свидетели, извършителят извикал "Това е за Сирия" преди да нападне първият пострадал. Това кара властите да смятат, че става дума за терористичен акт. Нивото на заплаха от терористично нападение във Великобритания е 4-то по 5-степенната скала. Което означава, че властите смятат, че нападение е много вероятно. По-рано днес метростанцията, на която стана нападението беше отворена.

 

„Случилото се е ужасно. Но става въпрос за един човек. Който, очевидно, е имал някакви откачени идеи. Не мисля че ще се случи отново и не виждам смисъл да се тревожа или да не пътувам”, разказа Емили, жител на Лондон.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Николай Барулов

 

Това се случва само няколко дни след кървавото нападение в щата Калифорния, при което загинаха 14 души. Припомнете си подробности!