Причината - двама от атентаторите в Париж са носели такива документи

Франция поиска Европейският съюз да засили контрола за разкриване на фалшиви сирийски паспорти, използвани от хора, които се опитват да влязат в Европа, след като беше установено, че двама от атентаторите в Париж са носели такива документи, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

 

В писмо до Европейската комисия френският вътрешен министър Бернар Казньов призова ЕС да засили сигурността, като подобри качеството на оборудването, използвано за проверяване на пътни документи по външните граници, особено в Гърция и Италия.

 

Той заяви, че е много трудно да бъдат разкрити фалшиви документи, направени от бланки за паспорти, в които е вписана нечия самоличност. Такива бланки се разпространяват, след като са били откраднати от административни учреждения в райони, контролирани от групировката "Ислямска държава".

 

"Проверките на пътни документи, представяни от бежанци по външните граници на ЕС, са крайно сериозен и обезпокоителен въпрос", посочи министърът в писмото.

 

"Двама от атентаторите самоубийци в Париж са носели фалшиви сирийски паспорти, които са показали в Гърция, когато са влезли в ЕС през октомври", каза Казньов.

 

"Нападенията на 13 ноември за съжаление показаха, че някои терористи възнамеряват да влязат в нашите страни и да извършат престъпления, като се присъединят към потока от мигранти и бежанци", добави той.