Скандалният милиардер остана втори на първите предварителни избори в президентската надпревара в САЩ

 

Изненадващи резултати в първия щат на предварителните избори за президент в САЩ.
Милиардерът Доналд Тръмп загуби от сенатора Тед Круз при републиканците.
А при демократите Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс са с толкова близки резултати, че не е ясно кой печели.

 

При републиканците Тръмп е не само втори, но с почти еднакъв резултат с третия – сенатора от Флорида Марко Рубио. Делят ги по-малко от 2%.

 

Хилъри Клинтън изживява отново ужаса Айова. Тук, преди 8 години, тя неочаквано загуби от новия в играта Барак Обама. 

Още по темата

 

„Каква нощ! Невероятна кампания. Поздравявам моите уважаеми противници. Очаквам с голямо нетърпение предстоящия дебат със сенатор Сандърс”, заяви Хилари Клинтън. 

 

Каквото и да казва, едва ли тя е очаквала този развой на събитията. Финалните резултати все още не са ясни, но засега разликата между нея и Бърни Сандърс е по-малко от половин процент.

 

Заради толкова близките резултати на три от партийните събрания победителят при демократите беше избран с хвърляне на монета.

 

Силните на деня – „Уолстрийт”, с непрестанния им поток от пари, корпорациите и големите политически донори. Те са толкова мощни, че нито един президент не може да направи сам необходимите промени. Но това, което Айова започна днес е политическа революция”, заяви Сандърс.

 

Дали социалистическата революция на Сандърс при демократите ще продължи, ще стане ясно скоро. Той има двойна преднина пред Клинтън в следващия щат, който гласува след седмица – Ню Хемпшир.

 

При републиканците изненадваща победа за сенатора Тед Круз с 28% от гласовете, следван от Доналд Тръмп с 24. Само с около процент по-малко зад него е сенаторът от Флорида Марко Рубио. Тази вечер видяхме най-скромния Доналд Тръмп досега.

 

Искам да поздравя Тед, както и всички изключителни кандидати. Ще спечелим републиканската номинация и с лекота ще бием Хилъри, Бърни или когото, по дяволите, ни изпратят”, заяви Доналд Тръмп. 

 

Погледите сега са върху младия сенатор Рубио и дали неговият резултат в Айова ще обърне динамиката на тази кампания.

 

Въпросът сега пред Хилъри е как да продължи. Нейният опонент Бърни Сандърс настоява за насрочването на допълнителни дебати – до месец май, т.е. той планира дълга кампания.

 

При републиканците очакваме да видим консолидиране на партийното ядро и лидерите, вероятно около Марко Рубио – кандидат, който те намират за много по-приемлив от Тръмп или Тед Круз.
 

 

 

 

След загубата на Тръмп интернет потребители намериха начин да кажат мнението си за него. Те направиха така, че сайтът www.loser.com ( в буквален превод "Загубеняк. ком" ) към страницата в Уикипедия, съдържаща информация за него. 

 

 

След седмица е гласуването в Ню Хампшир.  Новините на Нова подготвят мащабно отразяване на президентските избори в Съединените американски щати – най-следената кампания в света. Първичните президентски избори започнаха, а кореспондентът на телевизията Ясен Дараков започна с живи включвания още вчера сутринта от щата Айова. Това е първият щат, който гласува на предварителните избори, от които републиканците и демократите ще изберат своите кандидати за Белия дом.

 

 

Новините на Нова ще следят отблизо кампанията за президентски избори с помощта на Ясен Дараков, който ще отразява четвърта поредна президентска кампания в Америка.

 

 

Репортер: Ясен Дараков