Трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер

 

Мощно земетресение разтърси Тайван. Най-силно пострадал от труса с магнитуд 6,4 е южният град Тайнан.

 

До този момент официално са потвърдени 14 жертви, повече от 500 са ранени. В неизвестност са 100 души. Много вероятно е обаче под развалините да има десетки затрупани. 17-етажна жилищна сграда е напълно разрушена, а друга 16-етажна е сериозно пострадала. Земетресението е станало през нощта, малко преди 4 часа местно време. Последвали са десетки вторични трусове.

 

Спасителните работи продължават, а няколко страни вече обещаха да изпратят помощ. В издирването на оцелели участват и близо 1000 военни.

 

 

 

Десетки хора бяха спасени в района на пазар за плодове и зеленчуци и от тежко пострадала 7-етажна сграда. 

 

Някои от пострадалите са прекарали по няколко часа под развалините, но в крайна сметка са били спасени. Други жители на срутените сгради обаче не са имали този късмет и броят на жертвите продължава да расте. 16-етажният блок се е срутил по време на среднощния трус. Разрушенията са потресаващи. 

 

"Бяхме заспали, когато изведнъж леглото ми се разтърси силно. Много неща започнаха да падат, имахме късмет, че нищо не падна върху съпруга ми. Ръката му обаче пострада. Нямаше как да се изправим и успяхме да пропълзим бавно навън", разказва местна жена.  

 

През цялата нощ спасителните екипи работиха в търсене на оцелели. Много вероятно е сред развалините да има още десетки хора, затрупани по време на съня им. Президентът на Тайван отиде на мястото на трагедията и се опита да успокои съгражданите си.

 

"Мобилизирали сме достатъчно човешка сила за спасителните дейности. Ще осигурим и 1200 легла в близката военна академия за хората останали без покрив", заяви президентът на Тайван Ма Индзю.

 

 

Трусът изненада и поп дивата Мадона и нейния екип, които са на турне в Тайван. Нейният мениджър Гай Озри написа в Instagram, че всички са добре.  Според последни данни епицентърът на труса е бил на 27 километра от окръг Пиндун в югозападната част на Тайван, на 39 километра североизточно от пристанището Гаосюн - втория по големина град в страната - и на дълбочина 6,4 километра. Десетки вторични трусове бяха усетени след това. Заради бедствието беше преустановен трафикът на високоскоростните влакове.

 

 

След труса Facebook активира функцията "проверка за безопасност", даваща възможност на потребителите да разберат дали близките и роднините им са в безопасност, както и да съобщят, че самите те са добре, ако са в района на стихийно бедствие.

 

Продължава издирването на оцелели сред отломките.

 

 

 

Видео: Ruptly