Той не се е появявал на публично място от нападението срещу него преди три години

 

Националната конференция на ДПС бе уважена от почетния председател на партията Ахмед Доган. Цялата зала го посрещна на крака и с бурни ръкопляскания. Той не се е появявал на публично място от конференцията  преди три години, когато беше нападнат от Октай Енимехмедов в залата на форума.

Още по темата

 

Доган седна в ложата за гости и засега няма информация дали ще говори от трибуната или ще го направи в закритата част на конференцията, която протича при засилени мерки за сигурност.

 

Над 600 гости и над 900 делегати присъстват на форума. Очаква се на конференцията Движението за права и свободи да избере ново ръководство. Най-вероятният бъдещ оперативен председател на ДПС ще бъде Мустафа Карадайъ, един от примата съпредседатели, които наследиха на поста Лютви Местан. В момента движението се управлява от трима съпредседатели, след като по Коледа Местан беше изключен. Засега на форума липсва Делян Пеевски.

 

"През 2013 основателят на ДПС Ахмед Доган ни даде много силен урок по деморация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия", заяви в доклада си Мустафа Карадайъ по време на конференцията.

"За оперативен  председател беше предложен изявен парламентарист и добър оратор, който да развие либералния си код в ДПС като кауза, преценката си на различните ситуации и най-вече да бъде колективен играч. Но вместо оперативно ръководство на партията на база колективните решения, беше направен опит за подмяна на ДПС. На местните избори през 2015 г. получихме 311 000 гласа за общински съветници. И докато на места отчитахме разширяване на географията, в същото време загубихме болезнено в емблематични за нас общини", каза още Карадайъ от трибуната.

 

„За управляващата коалиция "Езикът на омразата" стана "официален език", на който се говори и в политическия, и в обществения живот на страната. Дори подобно явление се наблюдава и в управляващата коалиция. Този тип социално-политическа комуникация придобива опасни измерения. Става модел, по който се разва общесвото -на нетърпимост и омраза към всяко различе”, коментира още Мустафа Карадайъ.


И сам попита накъде върви ДПС?


„Националната конференция трябва да избере ръководния орган - Национален съвет на ДПС. В който да намерят място хора с вътрешнопартийна легитимност и авторитет. Основнят приоритет на партията е запазването на целостта и единството на ДПС. През последните 25 години преживяхме много опити за подмяна на ДПС с различни политически проекти. Защото ДПС остава, докато другите преминават в сивата зона на забраната. Нека и този път да докажем, че ДПС остава, а останалите си заминават”, добави още Карадайъ.


Доган се обърна към делегатите с няколко изречения, изчетени от Филиз Хюсменова.


„Българският етнически модел е стратегическа инвестиция, Европа тепърва ще го оценява. Пазете и възпроизвеждайте този политически капитал! Силата на единсвото и заедността ще ви трябва, за да овладеете основните предизвикателсва, които ви предстоят. В политиката нищо не се дава даром. Пожелавам ви да владеете силата на заедността. Да бъдете търпеливи, но не до степен да губите свободата си. Бъдете силни! Обичам ви, винаги ваш Ахмед Доган!”, се казва в изявлението на Доган към партийните делегати и гости.

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова

 

Повече по темата гледайте във видеото.