Това предвиждат промените в Закона за туризма,

МВР, НАП и общините ще следят в реално време кой, кога, къде отсяда. Глоби между 1000 и 7000 лв. ще плащат хотелиерите, ако не водят регистър на гостите си и по една или друга причина отказват информация за тях на полицията, данъчните и общините. 

 

Това предвиждат промените в Закона за туризма, които бяха публикувани за обществено обсъждане, пише в. "Сега".

 

Проектът предвижда собствениците на хотели, мотели, апартаментни комплекси, вилни или туристически селища да бъдат задължени да осигуряват автоматичен обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация. 

 

За по-малките - семейни хотели, хостели, пансиони, къщи или стаи за гости и др., се предвижда облекчение. Те ще подават данни за гостите си ден за ден, а не в реално време. Не е ясно обаче как точно ще се осъществява контролът по места. Само по Черноморието хотелите, вилите и апартаментите са стотици.

 

По закон и в момента хотелиерите трябва да водят регистър на посетителите си. Разликата е, че подаването на информацията от него се извършва месечно, а част от тях спестяват данните и декларирането на приходите.

 

Ако общини или туристически сдружения, които стопанисват хижи, не поддържат регистър на гостите си, ще бъдат глобени с 2000 лв., а собствениците на хотели - със 7000 лв. За тези, които не са осигурили или не извършват обмен на данни и не вписват данните на туристите си, глобата ще е от 1000 до 5000 лв. Самото вписване на туристите ще се прави в реално време.