За нарушителите ще има и морален съд – ще показват записи на лицата им

 

Който чупи купи – но в троен размер! Такава битка започна кметът на Златоград срещу вандалите, които рушат общинска собственост. За тях ще има и морален съд – ще показват записи на лицата им в официалния сайт на администрацията. Има ли вече наказани?


Входът на Златоград посреща с млади дръвчета, засадени преди три години. Днес обаче стъблата и корони на някои от тях са изпочупени от вандали. Срещу постоянните набези кметът на най-южния ни град решил да действа с твърда ръка. Обявил, че който чупи общинска собственост – ще я плаща тройно. При последния случай нарушителят доброволно платил за щетите.


„Ние обявихме да бъде намерен и съответно полицията започна да го издирва. За наша изненада той изпрати парите, като всъщност счупил 5 дървета и възстанови 19”, разказва кметът на Община Златоград Мирослав Янчев.


Разкаялият се вандал се оказал непълнолетен. От срам обаче не се явил пред кмета, а изпратил парите за възстановяване и засаждане на дърветата по свой познат. Това не успокоява хората, участвали в засаждането и отглеждането на дръвчетата.


„Ядосаха ме и просто нямам думи да се изкажа. Просто ме заболя сърцето. Все едно си счупил на детенцето ръцете”, коментира Здравко.


А кметът не оставил на мира и други двама вандали - младежи от Хасково, уличени чрез видеозапис на охранителна камера.


„Имаше състезание по баскетбол и част от младежите, минали точно през това място, в знак на афект счупили дръвчетата”, обяснява кметът на Златоград.

 

И те платили дръвчетата в троен размер. Освен солените глоби кметът наредил и монтирането на видеокамери из целия град.


„Ако в тези камери се докаже, че лицето еди кое си е извършител на вандализъм или на някаква лоша постъпка, ще бъде показван по най-публичния и прозрачен начин, за да може хората да знаят, че се наказва и по този начин. Притеснението, което ще го види, след като хората му припознаят лицето, е много голямо. Това е най-голямото наказание за мен. Ако някой счупи дърво - да дойде да си го възстанови той. Да изкопае дупката и да го засади лично той, да го полее и да види какъв труд е хвърлен за едно такова дърво”, заканва се кметът на Златоград.


Така, ако турист или местен бъде заснет да чупи общинско имущество, го очаква глоба в троен размер на щетата, полагане на обществен труд и публично порицание в сайта на общината.

 

Репортер: Анелия Веселинова