Предложението си той ще отправи към Румяна Бъчварова

"Ще предложа на вътрешния министър Румяна Бъчварова да се командироват разследващи полицаи по граничната зона с Турция. Там към момента работи само по един разследващ, който се сменя на всеки 14 дни, тъй като се водят в командировка", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Бургас, информира БГНЕС.

По темата за престрелката в "Слънчев бряг" Цацаров съобщи, че има още двама задържани от снощи по случая с Митьо Очите. Следователят, който е бил назначен в "Слънчев бряг", със заповед на прокурор, е преместен в Бургас, но той в момента е в болнични. Най-вероятно след като оздравее, ще има и разследване срещу него за дейността му като следовател в курорта.

По темата

Констатира се изключително натоварване на граничните съдилища и прокуратури в градове като Елхово, Царево, Средец, Малко Търново, които основно поемат делата по бежанския поток.

„Тези съдилища и прокуратури са комплектувани с нормалния брой щатове, такива каквито са предвидени в условията на нормално, бих казал – ниско натоварване за тях. Към настоящия момент напрежението е изключително силно. Само вчера в Районната прокуратура в Царево констатирахме, че работещи трима прокурори, а в районния съд - двама наказателни съдии – са успели да приключат - и то всички в рамките на 48 часа – 30 незабавни производства”, обясни главният прокурор.

Той подчерта, че това изисква мерки в две посоки. Едната е, че ще внесе предложение във ВСС.

„То се отнася за финансови и кадрови мерки за подпомагане работата на тези прокуратури и съдилища - разбира се съдилища, ако съветът приеме – просто казвам го, не защото трябва да определям по отношение на съдилищата, а защото те са свързани функционално с работата на прокуратурите”, каза той.

До министъра на вътрешните работи ще бъде отправено и предложение, което се отнася за броя на разследващите полицаи в граничните полицейски участъци.

„Това е един изключително тежък проблем, тъй като понастоящем Царево разполага с един разследващ полицай в граничен полицейски участък”, даде пример Цацаров.

Той обобщи, че от една страна имаме силно натоварване на съдилища и прокуратури и един състав, който въпреки това свръхнатоварване се справя, но трябва да бъде подпомогнат.

„Проблемът обаче е, че МВР разполага с много малко разследващи полицаи и диспропорцията е изключително силна”, обясни той.