Не трябва да чакаме месеци наред, заяви президентът

„Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от референдума във Великобритания. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в Париж, след като разговаря с президента на Френската република Франсоа Оланд. 

 Росен Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на един легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното Кралство от ЕС.

Ако това е развод, то той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин. Трябва да останем приятели и да направим всичко възможно, ако някой ден решат, нашите британски приятели да се върнат обратно в семейството на европейските нации“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

„Трябва да се действа решително. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишно“, коментира държавният глава.

Той призова ЕС да получи нова доза доверие. Росен Плевнелиев увери, че България подкрепя процеса на разширяване на ЕС и предупреди, че отслабването на европейския проект може да доведе до дестабилизация. От своя страна Оланд настоя европейският проект да бъде защитен от несигурността.